Вітаємо Вас Гість | RSS
Реєстрація | Вхід

Теми для Юкоз

Поделиться

Пошук

Категорії розділу
Свято [61]
Новини [37]
Оголошення [117]

Календар
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Наше опитування
Як Ви провели свої літні канікули? :)
Всього відповідей: 165

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Вересень » 29 » Гімназія впевнено крокує в майбутнє
11:13
Гімназія впевнено крокує в майбутнє

24 серпня 1995 року, у 4-ті роковини проголошення Незалежності України, урочисто було відкрито першу українську гімназію в м. Бориславі, яка продовжила освітні та виховні традиції галицьких гімназій, знищених тоталітарним сталінсько-комуністичнимрежимом. У час національного відродження Бориславська громада усвідомила необхідність створення навчального закладу нового типу, пріоритетними завданнями якого стануть виховання любові до Бога і Батьківщини,благочестя і шляхетності, де б панував культ освіти  і культури.

Ідея відкриття Бориславської державної гімназії належала міському голові другого демократичного скликання Володимиру Шмігельському та завідувачці відділу освіти Орисі Дуді при беспосередній участі учасників національно-визвольної боротьби, колишніх політв’язнів та репресованих: Олеся Марича, Володимира Копися, Ірини Сеник, Анастасії Закидальської, Омеляна Крупи та багатьох інших, які в складі хору церкви св. Анни  і хору «Гомін волі» виконали «Отче наш» і гімн « Ще не вмерла Україна».

Хочеться виокремити велику роль у виховному процесі гімназії колишніх гімназисток, жінок героїчної та нелегкої долі – поетеси, світової героїні Ірини Сеник та почесної членкині Союзу українок Анастасії Закидальської.

Ще на відкритті гімназії п. Ірина Сеник зробила запис –побажання у Книгу літопису гімназії вчителям, яким ми керуємося і нині: «… хай високе почуття обов’язку супроти дітей та нашої незалежності України завжди надихає Вас безмежною любов’ю так, як воно надихало наших трьох велетів: Шевченка, Франка, Лесю Українку». Пані Ірина щедро ділилася з першими гімназистами своїми поезіями, зацікавлювала їх прекрасним світом української вишивки, що спонукало дітей до вивчення її творчості при написанні курсових робіт.

Естафету задушевного спілкування з гімназійною молоддю  підхопила п. Анастасія Закидальська, розповідаючи на численних зустрічах про навчання в Дрогобицькій довоєнній гімназії, про перебування у гулагівських таборах та на засланні в Інті. Щира і задушевна дружба єднала п. Закида-льську і гімназистів, які бували частими гостями в її затишній домівці, переймаючи в неї науку незламної любові до рідної землі, потреби творити добро.

Першим головою опікунської ради гімназії був Олесь Марич, який брав активну участь у її заснуванні та відкритті. Першим гімназистам товариство політв’язнів та репресованих в особі п. Марича подарувало костюм св. Миколая. У цьому костюмі в перший рік Незалежності святий Миколай вітав малих бориславців і роздавав подарунки.

Розуміння національної гідності, самовіддану любов до України, готовність стати на захист її незалежності доносив упродовж усіх років на зустрічах із гімназійною молоддю перший демократично обраний міський голова, учасник національно-визвольної боротьби п. Володимир Копись.

Одним із перших меценатів гімназії став Іван Стебельський, наш краянин, який понад 40 років проживав в Америці.

З особливим піднесенням бориславці сприйняли відкриття гімназії. А тому активною була допомога у створенні її матеріальної бази керівникиків промислових підприємств, приватних підприємців та батьків перших гімназистів.

Громадою міста на перших педагогів гімназії покладалося відповідальне завдання – створити школу нового типу незалежної України, яка б забезпечила гімназистів високим рівнем знань, виховувала їх на засадах глибокої духовності та принципах українського національного патріотизму.

Першими клятву гімназиста склали 92 учні. З моменту відкриття Бориславської державної гімназії і до сьогодні творчо і натхненнопрацюють директор гімназії Гарасимів Р. В., заступники директора Савка Л. І., Дрогобицька Г. О., вчителі Краснопольська І. О, Сторонська В. Р., Нездойминога Н. А., Столяр Н.В., Рубан М. Б.,Салямон Л.Г.,Маланяк О. А., Кропивницька Ж. Я., Калапунь Т. І.

Кожен з перших педагогів гімназії є творчим учителем, професіоналом високого класу, який відзначається у роботі педагогічним стилем. Разом з тим, вагомі здобутки мають педагоги, які поповнили колектив гімназії упродовж років.

У різні роки директорами гімназії були Богдан Гриневич, Іван Кушнір. Очолювали гімназійну раду Михайло Драбчук, Марія Пишкович, а з 2007 р. – о. П. Підлубний.

Співпраця творчих учителів та обдарованих дітей дає вагомі результати. Учні гімназії кожного року є призерами обласних етапів предметних олімпіад, зокрема з предметів: математики, географії, інформатики, біології, екології, фізики, іноземних мов. Гімназисти були й учасниками Всеукраїнських етапів: Нога Тарас – з географії (вч. О. Кудрич), Столяр Олег – математики (вч. Н. Нездойминога).

Навики науково-пошукової роботи формуються у гімназистів вже з першого класу через написання ними курсових робіт.

А старшокласники демонструють свої знання та уміння на конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої Академії наук.

Навчальний заклад гордиться переможцями Всеуркаїнського етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Гарасимів Л., Кузан О., Підлубною Х. (керівником робіт була О. Кудрич, а вчителями базового предмета математики – Л. Славич, Н. Столяр).

Упродовж років учителі гімназії успішно беруть участь у конкурсах педагогічної майстерності «Учитель року», виступають із публікаціями своїх методичних напрацювань на сторінках педагогічної преси.

Бориславська державна гімназія з 2001 року випустила 567 випускників, які гідно представляють місто Борислав, навчаючись та працюючи як на Україні, так і за кордоном.  Вони стали першокласними спеціалістами університетів , лікарями. Підприємцями, фахівцями тих галузей, в яких працюють. Серед них 107 учнів закінчили гімназію із золотою медаллю, 47 – із срібною.

Випускники демонструють високий рівень знань на зовнішньому незалежному оцінюванні. За результатами моніторингу журналу «Фокус» у номінації «ТОП-50 найкращих шкіл України (досліджувалися 8 тисяч шкіл) гімназія посіла 20 місце. На сайті «Edumeter» (відкритий рейтинг шкіл) за результатами ЗНО за 2010 – 2014 роки»Бориславська гімназія в Україні займає 38 місце, в області -5, в районі -1.

Вперше за час проведення зовнішнього незалежного оцінювання Український центр якості освіти склав рейтинг загальноосвітніх закладів за результатами зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури за 2015 рік. Гімназія ввійшла у Топ-100 найкращих закладів України. Слід відзначити, що із Львівщини у сотню увійшло тільки 19 навчальних закладів. Гімназія має вагомі напрацювання співпраці із вищими навчальними закладами – Львівським національним університетом імені І. Франка, університетом «Львівська політехніка», Дрогобицьким державним педагогічним університетом ім. І. Франка.

Педагоги гімназії беруть також активну участь у Міжнародних проектах, зокрема, в проекті обміну та поширення педагогічного досвіду «Міксіке».

За два десятиліття гімназія стала й осередком культурного життя, важливим джерелом знань про вікові культурні та духовні традиції нашого народу.

У гімназії її вихованці мають можливість постійно удосконалювати  свої мистецькі таланти і спортивні уподобання, що дає їм можливість успішно виступати на обласних етапах фестивалів «Таланти твої, Україно», «Сурми звитяги», етапах спартакіади видів спорту, турніру «Шкіряний м’яч», спортивно-патріотичному фестивалі «Нащадки  козацької слави» та ін.

Глибоко усвідомлюючи важливість державотворчих процесів сьогодення, гімназія натхненно працює над модернізацією навчально-виховного процесу з метою забезпечення розвитку національної системи освіти. Адже нам усім близька думка Святослава Вакарчука: «Не дивіться на Україну, як на землю своїх батьків. Дивіться на неї, як на землю своїх дітей. І тоді прийдуть зміни…».

Категорія: Новини | Переглядів: 775 | Додав: bor9 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Згорнути
Розгорнути
Необходима авторизация
0